, / 394 0

Tips van de podotherapeut!

SHARE

Tips van de Podotherapeut voor de deelnemers van de marathon Meerssen

Als Podotherapeut komen we in aanraking met veel verschillende mensen en dus ook veel verschillende voeten. Elke voet is anders en er kunnen zeer veel klachten ontstaan aan zowel voeten knieën, heup en rug die kunnen voortvloeien uit een verkeerde stand van de voeten,  dan wel gebruik van de voeten zoals in een marathon. Weet daarom goed waar je op kan letten om klachten en blessuren te voorkomen en om zo goed mogelijk en  pijnloos te kunnen lopen tijdens de marathon. 

Vooraf aan de marathon:

Zorg dat de voeten goed verzorgd zijn. Zodat eelt, likdoorns of pijnlijke nagels de marathon niet verstoren. Laat altijd het eelt goed weghalen en zorg dat likdoorns of drukplekken goed drukvrij gelegd worden  dan wel met bijvoorbeeld steunzolen of een teenstukje. Als iemand last heeft van ingroeiende nagels zorg dan dat deze op tijd goed verzorgd worden. Met de juiste zorg kan de pijn geheel weg gaan. Het is dus niet nodig om met pijn te lopen. Wij als Podotherapeut kunnen altijd zorgen voor een passende oplossing.

Zorg dat de juiste schoenen gekozen worden om mee te lopen. Koop schoenen altijd in een zaak waar ze goed naar de pasvorm kijken zodat de schoen de juiste maat heeft. Iedereen heeft een anders soort voet of voettype en bijvoorbeeld een andere breedte nodig en dit kan per merk schoen aardig verschillen. Indien de  stand van de voeten afwijkt dan kan een steunzool nodig zijn om de voeten zo goed mogelijk te laten afwikkelen. Neem dan de uitneembare binnenzolen van de hardloopschoen eruit en leg uw eigen steunzool erin. Past de zool niet goed in de schoen laat dit dan altijd even controleren bij de Podotherapeut de zolen moeten altijd goed in de schoenen passend gemaakt worden zodat hiervan geen klachten kunne n ontstaan tijdens het lopen.

Klachten tijdens of na de marathon:

Zijn er klachten ontstaan tijdens of na de marathon dan zal dit vaak een overbelasting zijn van spieren of gewrichten.

Er kunnen  ook klachten aan knie, heup of rug ontstaan,  dit kan ontstaan omdat de voeten bijvoorbeeld een standsafwijking hebben. Bij intensief gebruik zoals tijdens het lopen van een marathon kan dit dus zowel in voet maar ook in hoger gelegen gewrichten klachten geven.

Gaat dit na een week niet vanzelf weg laat het dan goed controleren door een Podotherapeut. Er kan altijd een oplossing bedacht worden om de klachten te doen verminderen dan wel in de toekomst helpen te voorkomen. 

Ik wens u heel veel succes met het lopen van de marathon

Anke Mestrom,

Podotherapeut
Voetzorg Zuid – Limburg
Prinses Ireneweg 3a
6241 GD Bunde
Tel nr: 043-3653824
info@voetzorgzuidlimburg.nl

 

PASSWORD RESET

LOG IN