, / 436 0

De Mergelland Marathon 1998; de 1e editie

SHARE

Dat jaar alweer de 20ste editie van Marathon Meerssen. Leuk om eens terug te kijken naar de 1e editie.

De Mergelland Marathon, zoals het evenement toen heette, werd voor het eerst georganiseerd op zondag 13 september 1998, start om 13:00 op de markt in Meerssen. Tijdens de eerste editie kon er alleen een héle marathon gelopen worden. Wel was het al direct de bedoeling dit later uit te breiden met een 10 en 21 kilometer loop. De gele salamander was het logo van de Mergelland Marathon: de salamander komt voor in Zuid-Limburg en symboliseert beweging en snelheid. Het laat zich raden waar de gele kleur voor staat.

De route was één grote ronde door de gemeenten Meerssen, Nuth, Valkenburg a/d Geul en Meerssen. Een zware marathon met als zwaartepunt de beklimming van de Daalhemmerweg vanuit Valkenburg naar Sibbe. Ook de afdaling van de Brakkeberg was een aanslag op de benen van de lopers. Het was een prachtige route met in totaal 120 hoogtemeters door het Limburgse Mergelland. En het motto was dan ook “niet de snelste, wel de allermooiste”.

In het totaal deden 204 lopers mee, waarvan er 187 de eindstreep haalden. De winnaars bij de heren waren: (1) Nikola Samardzija, 2.35.14, (2) Wichard de Benis, 2.39.28, (3) Mark van Erp, Caesar, 2.40.28, (4) Math Dinjens, AV’34, 2.41.39 en (5) Jo Schoonbroodt, DSM Runners, 2.43.44. En bij de dames wonnen (1) Ine Valentin, 3.05.14, (2) Birgit Lennartz, 3.25.18, (3) Birgit Landewe, LAAC, 3.30.37, en (4) Tiny Hoofs, Spaubeek, 3.36.35.

Als je de uitslagen bekijkt blijkt duidelijk dat de marathonlopers toen gemiddeld veel sneller liepen dan die van tegenwoordig. Van de 187 lopers die de marathon uitliepen, finishten er 27 (14%) binnen de 3 uur, en 69 (37%) lopers liepen een tijd tussen de 3 en de 3,5 uur, op dit zware parcours!

De reactie na afloop van de marathon waren positief. Veel complimenten voor de goede organisatie en de goede sfeer. Maar natuurlijk ook verbeterpunten zoals het vrij late tijdstip van de start en de hinder die lopers ondervonden van het verkeer in Valkenburg.

Maar het alles samengenomen was die eerste Mergelland Marathon een groot succes en werd er meteen een 2e editie gepland.

Hebben jullie nog mooie herinneringen die leuk zijn om te delen, of mooie foto’s. We zien we graag komen!

Marathon Meerssen

PASSWORD RESET

LOG IN