, / 420 0

Interview met Karel Majoor, oud-burgemeester Meerssen

SHARE
Het is woensdagochtend 26 juli en ik fiets met onze voorzitter van Marathon Meerssen naar het huisadres van Karel Majoor, oud-burgemeester van Meerssen en één van de initiatiefnemers van de Mergelland Marathon, later Marathon Meerssen. Al pratend fietsen we een gedeelte van het oude parcours, de Dennenberg omhoog! Dit gaat ons niet echt makkelijk af en even verstomt ons gesprek. Voor een hardloper is dit al een flinke pukkel, laat staan voor een huis-tuin-en-keuken fietser zoals ik.
 
Enkele weken geleden spraken we Karel Majoor op het terras op de Markt in Meerssen na een bestuursvergadering. Karel vertelde enthousiast over de beginjaren van de Mergelland Marathon. Reden om hem te gaan interviewen in het kader van het 20- jarig jubileum dat we zondag 8 oktober 2017 vieren.
We krijgen een warm welkom als hij opendoet. Hij woont pal in een zijstraat van de Snijdersberg. We nemen plaats aan tafel in de woonkamer. Als we zitten begint Karel zijn verhaal. “Ik was in 1988 burgemeester van Meerssen. We kenden in die tijd als gemeente een sterke wielertraditie, met name door de Amstel Goldrace. Met de komst van een nieuwe zakelijkx leider van de Amstel Goldrace, die vond dat het anders moest, vertrok dit evenement in 1991 jammer genoeg naar Maastricht.” 
In die tijd had de gemeente Meerssen contact met dhr. Engelen namens de KNWU. Met het wegvallen van de Amstel Goldrace vond deze Meerssen een geschikte locatie voor het organiseren van het tweedaagse NK wielrennen met de finish op de Raarberg. Het zaterdagavond feest moest een extra impuls geven aan het evenement. Een goed alternatief!
Na een paar jaar vonden de renners het niet meer interessant. De winnaar was vooraf steeds vaker te voorspellen. Een jaar later kwam de organisator van het NK nog een keer terug met een voorstel maar dat bleek financieel voor de gemeente niet haalbaar te zijn.
 
Rond 1994 was Karel Majoor bestuurslid bij de Nederlandse Hartstichting geworden. Doel van de Hartstichting is wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg  en preventie. Bij de jaarlijkse verdeling van budget werd besloten meer in te zetten op preventie. Voorwaarden waren in Limburg aanwezig om hier een groot project voor op te starten (samenwerking met huisartsen, universiteit, gemeentes e.d.). Er zou worden ingezet op mensen met een hoog risico, hartpatiënten en de bevolking in het algemeen (project Hartslag Limburg).
Conclusies van het onderzoek waren dat bewegen beschermt tegen hartproblemen en dat hardlopen één van de takken van sport was waar op ingestoken zou kunnen worden, waarbij er ook meer aandacht voor de jeugd zou moeten komen.
 
In die tijd waren er ook contacten met Joop Franken en Jos van der Vegt, initiatiefnemers van de Marathon van Rotterdam. En zo valt alles samen. Het wegvallen van de wielersport in Meerssen, het aangetoonde nut van bewegen voor een gezond hart, en het voorbeeld uit Rotterdam, hebben ervoor gezorgd dat er een marathon kwam in Meerssen, de Mergelland Marathon zoals menigeen hem nog kent. De gemeentes Margraten, Valkenburg en Eijsden (die samen met Meerssen deel uitmaakten van een zogenaamde wgr-regio) stonden hier positief tegenover. Het zou zoals Karel Majoor formuleert ”Niet de makkelijkste wel de mooiste!” marathon moeten worden.
 
Bij de voorbereidingen is er veel overleg geweest met de organisatie van de marathon Rotterdam. Wijlen Jos de Jong (voorheen betrokken bij de Amstel Goldrace) speelde een waardevolle rol bij het maken/uitzetten van het parcours.
Er is meteen bij de start gekozen voor een samenwerking met Atletiek Maastricht voor de wedstrijdlicentie en wedstrijdorganisatie. Tijdens de eerste editie waren er 204 marathonlopers. Na de eerste editie werd duidelijk dat het parcours aangepast diende te worden gezien de hoge kosten van het hekwerk, verkeersregelaars e.d. Iets waar we ook de laatste jaren mee te kampen hebben gehad als organisatie.
Dan staat Karel even op en komt terug met een mergelplacquette uit 1999. Op deze placquette staat het logo van de Mergelland Marathon afgebeeld. “Deze bijzondere placquette werd in de beginjaren gemaakt in beperkte oplage. Graag wil ik dit aan jullie overhandigen!” Onze voorzitter zegt toe het een bijzonder plekje te geven. We danken Karel voor het zeer prettige gesprek en spreken af dat we elkaar weer zien op zondag 8 oktober 2017 op de Markt in Meerssen.
 
Noël Jaminon

PASSWORD RESET

LOG IN